Så för några veckor sedan anlände vi till Malaysia, första stoppet Georgetown på ön Penang - känt för god mat och streetart. Vi hittade boende i närheten av området Little India och belönades med närheten till ett par restauranger med fantastiskt god indisk mat. Här upptäckte vi roti canai, tandoorikyckling och briyani med glädje. På kvällarna gav vi oss ut bland matvagnarna och de små lokala ställena för autentisk malaysisk streetfood, som char kway teow, nasi lemak, mee goreng och asam laksa. Och de här namnen säger en såklart ingenting om man inte snappar upp lite behändiga matord:
Nasi - ris
Mee - nudlar
Goreng - stekt (mee goreng = fried noodles)
Lemak - kokosmjölk
Ayam - kyckling
Kopi - kaffe
Teh - te
Sup - soppa
Malaysiskt te är såklart en höjdare, om än ganska sött (mycket kondenserad mjölk), framförallt i klassikern Teh Tarik. Förutom att äta god mat gick vi runt och kikade på de gamla kolonialbyggnaderna från när britterna var här och härjade, kollade på en massa streetart (bland annat delar av utställningen 101 Lost kittens) och lekte lite i ett museum med 3D-konst. En av dagarna åkte vi på utflykt med en otroligt långsam buss till Penang Hill, där vi åkte väldigt brant tåg uppför kullen för att avnjuta en vacker utsikt. Eftermiddagarna här var ofta regniga och åskiga, och denna eftermiddag stod vi på toppen av kullen och såg hur ett massivt regnoväder hängde tungt över Georgetown. På det stora hela tyckte vi att Penang var helt okej, men inte fantastiskt. Trivdes bra men hade kanske lite för höga förväntningar. Så ganska snart åkte vi vidare.
Cameron Highlands var däremot en riktig pärla och hamnade direkt bland favoritdestinationerna. Här är det svalt och skönt (15 - 25 grader), eftersom det ligger ca 1500 meter över havet. Vi bodde i en liten by som heter Tanah Rata, men om man tror att man hamnar långt ut på landet bortom civilisationen har man fått det lite om bakfoten - här finns tillochmed ett Starbucks! Efter många veckor med väldigt varmt väder var det otroligt skönt att kunna gå promenader utan att svettas på dagarna, ha på sig långärmat om kvällarna och njuta av varma duschar. Här finns ett flertal stigar i djungeln som man kan promenera längs. Många går uppför något berg, och de flesta tar en eller två timmar att gå. Man får dock vara lite flexibel i sitt planerande eftersom vissa av stigarna inte längre finns, och andra kan vara lite svåra att hitta. Eftersom det inte bara är djungel, utan regnskog, bjuder promenaderna på något nytt, och lite mer djurliv - framförallt ödlor, ekorrar och fåglar. De klassiska turerna man kan ta (som dock även kan göras på egen hand) inkluderar ofta jordgubbsodlingar (med självplock, och goda jordgubbar dessutom!), butterfly farm och det bästa - teplantage! Teplantagen är otroligt vackra, med flera nyanser av grönt, och sträcker sig så långt ögat kan nå. Man kan också få en liten minitur i tefabriken, och dricka te på plats (fast det är ganska dyrt). Men att ta en promenad ute i teodlingarna är som att kliva in i en helt annan värld; magiskt!
Här firade vi också min födelsedag. Till frukost ville jag ha jordgubbsscones, men blev lite besviken när jag insåg att det var mer som en sockerkaka än som en frukostbulle, och serverades med vispgrädde istället för smör och marmelad. Men tillsammans med en äggmacka och masala-te gick det bra! Sen tog vi bussen till nästa by, Brinchang, där vi började gå på en av stigarna, som ledde oss uppför ett av de högre bergen, Gunug Brinchang. Uppe på toppen hade vi en fantastisk utsikt, och därefter kunde vi ta en liten runda i Mossy Forest, som är precis vad det låter som. Påväg nerför berget stannade vi och vilade på ett jordgubbsställe, där vi åt medhavd lunch (nasi lemak för Valle och roti canai för mig) och egenplockade jordgubbar till efterrätt. En liten bit vidare längs vägen kom vi ut vid ett teplantage och gick runt bland tebuskarna ett tag och njöt av vyerna. Sen var det en lång promenad och en taxiresa tillbaka till vår by, och vila innan en god middag på vår favoritrestaurang, Sri Brinchang: mutton curry med roti och en jordgubbslassi. Och så en chokladtårtbit efter. Summerat, bra dag!
Generellt såg dagarna ut som så: nasi lemak till frukost (2.50 ringgit), köper take away lunch i form av mee goreng med chilisås (4 ringgit) och sen ta oss till någon av stigarna och promenera i djungeln tills vi blev hungriga och pausa för lunch. Ibland fick vi lifta för att komma tillbaka till byn om vi inte kunde ta en annan stig tillbaka. Vila på eftermiddagen och god indisk mat till middag; Aloo Gobi med naan bröd, eller curry, eller annat gott. Med te, såklart. Malaysiskt eller masala-te. Nasi lemak är förövrigt en klassisk malaysisk rätt som består av ris kokat i kokosmjölk, grönsaker, stekt ägg och chilisås, eller något annat tillbehör. Ska man till Malaysia är Cameron Highlands ett måste!
![]() |
Vackra teplantage! |
![]() |
Födelsedagsmiddag |
![]() |
På djngelpromenad |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar