onsdag, januari 8

November 2019 - Raja Ampat, Indonesien - Del I

Första delen om vår dyksemester till Indonesien, specifikt om de första tio dagarna som spenderades ombord en liveaboard.

Raja Ampat sägs vara ett av världens bästa dykställen. Området är en stor marin nationalpark, vilket gör att de kan skydda korallreven och fiskarna. Det är beläget i närheten av Västpapua, och det är också dit man flyger när man ska ta sig till Raja Ampat. Vi hade en total restid på tjugosex timmar ner - vi flög med Qatar airways från Köpenhamn via Doha till Jakarta, där vi fick checka in vårt bagage på nytt inför sista etappen till Sorong med det lokala flygbolaget Garuda Indonesia. Väl framme i Sorong checkade vi in på ett hotell i närheten av flygplatsen. Vi var ganska utmattade och spenderade större delen av dagen (och natten) med att sova.

Tidigt nästa morgon checkade vi ut och gick till ett annat hotell i närheten, där vi blev upplockade med bil och körda till färjeläget. Vi mötte upp några av de andra som också skulle med samma liveaboard som vi, och satte oss sedan på den cirka två timmar långa färjan till Waisai, som man kan säga är själva porten ut till Raja Ampat-området.

Vår liveaboard var en stor, ombyggd segelbåt med såväl soldäck och lounge som plats för all dykutrustning. Vi var 12 dykare på båten, tre dykguider plus besättningen. Jag och Valle hade en egen koj under däck som var precis så stor att det fick plats en våningssäng och lite utrymme för väskorna.

















Efter att vi packat upp vår dykutrustning och gjort ett testdyk började vi åka söderut mot ön Misool. Vi gjorde oftast tre eller fyra dyk om dagen, och däremellan fanns det lite tid att läsa, vila eller umgås. En vanlig dag kunde se ut såhär:

07.00 Vakna, dricka en kopp kaffe på soldäck
07.30 Dyk 1
09.00 Frukost
10.30 Dyk 2
12.00 Lunch
14.00 Dyk 3
15.30 Snacks, sitta på soldäck tills solen gick ner
18.00 Kvällsdyk
19.30 Middag
21.00 Läggdags

Varje måltid var en liten "buffé" med lokal mat. Ofta fanns det ris, köttgryta, ångkokta grönsaker, tofu eller tempeh, sambal, och någon frukt till efterrätt. Till frukost kunde det ibland bara någon söt lins- eller bönröra, pannkakor eller ägg. Hela dagen fanns det tillgång till juice, flingor med mjölk, och rostat bröd med marmelad, jordnötssmör och Nutella, och frukt. Vi kunde också köpa öl eller läsk. På eftermiddagen serverades ofta någon mjuk kaka eller friterad banan, sötpotatis eller grönsaker.


nudi branch

santa clause pygmy seahorse, endemic to the Misool-area

Det var otroligt bekvämt att bo så med allt inkluderat, och varje dag njöt vi av fantastiska dyk och en vacker utsikt över omkringliggande öar och hav. Ofta hade vi delfiner som hoppade en bit bort, och såväl soluppgångar som solnedgångar var såklart magiska. Man hann och orkade inte göra så jättemycket utöver dykningen,men det var ju också det som vi var där för. Och visst var det precis så fantastiskt som vi hade väntat oss. Jag har nog aldrig sett så mycket fisk någon annan stans, som vi gjorde i det här området. Det kanske bästa av allt (för mig iallafall) var att få se mantas. Valle har sett dem förut, men för mig var det första gången och det är verkligen häftigt. Att se dem simma sina rundor eller svepa förbi någon knapp centimeter ovanför en känns nästan overkligt. De är väldigt graciösa, och väldigt stora. De "vanliga" reef mantas är oftast 2-5 meter breda, men vi hade också turen att få se en Oceanic manta, som var ungefär 7 meter bred. Det var verkligen en upplevelse!

oceanic manta ray




Vi såg såklart mycket annat häftigt också - revhajar, nudibranchs, bläckfiskar, cuttlefish, pygmésjöhästar och "stora" sjöhästar, pipefish med mera. Vi hade fantastiska dyk i Misool-området, men även på tillbakavägen till Waisai fick vi några riktigt bra dyk runt ön Batanta.

pygmy seahorse

ornate ghost pipefish


thorny seahorse

reef squid

pygmy squid

Överlag var vi väldigt nöjda med liveaboarden - det är ett väldigt bekvämt liv där allting är ordnat, och det finns trevligt sällskap och gott om god mat. Och man har aldrig tråkigt! Men efter tio intensiva dagar såg vi också fram emot att ta det lugnt några dagar och verkligen varva ner...

---------------------------- Text in English --------------------------------------

The first part about our diving vacation in Indonesia, and more specifically about the first ten days, which we spent on a liveaboard.

Raja Ampat is said to be one of the best areas for scuba diving in the world. The area has a big marine national park, which helps protecting the coral reefs and fishes. Raja Ampat is situated near West Papua, which is where you fly to when getting there. We had a total travel time of 26 hours (heading out) – we flew with Qatar airways from Copenhagen through Doha to Jakarta, where we had to check in our luggage again as we were switching to the local flight company Garuda Indonesia for the final leg to Sorong. Once in Sorong, we checked in at a hotel near the airport. We were pretty exhausted, and spent the majority of the day (and the night) sleeping.

Early next morning we checked out and walked over to another hotel nearby, where we were picked up with a car and taken to the ferry. We met up with some of the other boat guests, and then got on the two-hour ferry to Waisai, which is more or less the gateway to the Raja Ampat area.
Our liveaboard was a large, rebuilt sailingboat with a sundeck and lounge as well as space for all the diving equipment. We were twelve divers on the boat, three diveguides plus the crew. Valle & I had our own cabin below deck, just big enough for a bunk bed and some space for our bags.
After unpacking and setting up the diving equipment, we had a check dive in the area before heading down towards Misool island. We usually did 3-4 dives per day, and in between there was some time for reading, resting or socializing. A regular day could look something like this:

7am – wake up, have coffee on the sundeck
7.30am – first dive
9am – breakfast
10.30am – second dive
12pm – lunch
2pm – third dive
3.30pm – snacks, watch the sun set from the sundeck
6pm – nightdive
7.30pm – dinner
9pm – bedtime
(for me, it was usually too hot to stay in the sun between 9am-4pm)

Every meal had a selection of local dishes. Often we got rice, stew, steamed vegetables, tofu or tempeh, sambal, and some fruit for dessert. For breakfast we could get some sweet lentil- or been sauce, pancakes, eggs or fried rice. Throughout the day we could always get juice, cereal, toast with jam, peanut butter or nutella, and fruit. We also had the possibility to buy sodas or beers. The afternoon snack was usually some sort of sponge cake or deep fried banana, sweet potato or vegetables.

It was incredibly comfortable to live like this where everything was included, and every day we got to enjoy amazing dives and a beautiful view over nearby islands and ocean. Often we saw dolphins jumping some distance away, and both sunrises and sunsets were of course magical. There was barely time or energy to do much except diving, but that was what we were there for. And it did not disappoint. I don’t think I’ve ever seen so much fish anywhere else as we did in this area. Probably the best part (for me at least) was seeing mantas. Watching them circle around you or swoop down just above your head feels almost surreal. They are very gracious, and very big. The “regular” reef mantas are usually around 2-5 meters across, but we were also lucky enough to get to see an oceanic manta, about 7 meters across!

Of course, we saw lots of other cool stuff as well – reef sharks, nudi branchs, octopus, squid, cuttlefish, pygmy seahorses (and regular seahorses), pipefish and more. We had amazing dives in the Misool area, but on our way back to Waisai we also got some really good dives around Batanta island.

Generally we were really happy with our liveaboard – it’s a very comfortable life where everything is taken care of and provided, and there is great company and plenty of good food. And  you never get bored! Though after ten intense days, we were also looking forward to simply relaxing for a couple of days to really wind down…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar