fredag, maj 31

April 2019 - Marocko - Essaouira

Det har tagit lite för lång tid att skriva om vad som var ett av våra favoritställen på resan. Men här kommer iallafall en beskrivning av den charmiga kuststaden Essaouira.

Essaouira var cirka tre och en halv timmes bussresa från Marrakech, och det enda stället där vi utan problem hittade ett boende utan att ha bokat i förväg. Precis som Marrakech har Essaouira en gammal stadsdel med charmiga smågator innanför en hög mur, och det är innanför dessa som alla turister vistas. Essaouira har samma marknadsstånd, hantverk och souvenirer, men är i jämförelse både mindre och lugnare än Marrakech. Eftersom det ligger precis vid havet, och dessutom på ett generellt väldigt blåsigt ställe, är det välkänt för såväl fisk som vind- och kitesurfing.




Vi bodde på en riad, Étoile de Mogador, med ett fint rum och en stor takterass där vi serverades frukost varje morgon - pain au chocolat, roti, jordgubbar och bröd. Essaouira var nog faktiskt där vi hittade den bästa maten denna resan. Vår allra första måltid när vi kom dit gick vi in på "första bästa" lokala restaurang, där vi beställde tajine med fisk - de sprang genast iväg för att handla ingredienser, och tog god tid på sig att laga maten. En stund senare blev vi serverade en slags "köttbullar" gjorda på salta sardiner, i tomatsås, vilket var väldigt gott! På kvällen letade vi upp ett av de väl omskrivna ställena vi hittade på TripAdvisor - Triskala. Det var ett väldigt mysigt ställe med bohemiska vibbar. Menyn var kort och varierad - och maten var fantastisk. Jag åt spindelkrabbskroketter med saffranssås, falafel med myntasås, och olika salldader; Valle åt blomkålssoppa med arganolja, och tajine med ratatouille och ägg.

Vår andra dag i Essaouira passade vi på att göra lite sightseeing nere i hamnen. Det var en idyllisk fiskehamn med både små och stora båtar i den speciella knallblå färgen som karaktäriserar Essaouira - och med lika många katter och fiskmåsar som det fanns fiskebåtar. Port du Scala, fortet som skymtats som hastigast i Game of Thrones, är vackert, sevärt och fotogeniskt - men kräver en inträdesavgift. Vid hamnen fanns också flertalet fiskebodar där man kan äta färsk fisk, och vi gick till en av dem för lunch, men hade inte en särskilt positiv upplevelse. På isen låg nämligen muränor, hajar, rödlistade fiskar, levande humrar med mera. Även om vi valde att äta vår lunch i en fiskebod som inte hade mest vanlig fisk, så kändes det inte jättebra.




Stranden i Essaouira är väldigt lång och platt, och skulle kunna vara perfekt för långa promenader, om det inte hade varit så blåsigt. Kommer man tillräckligt långt bort på stranden finns det dock möjligheter att rida på såväl hästar som dromedarer. För att fly undan blåsten kan kan man istället gå runt på marknaden eller frossa i jordgubbar och apelsiner. På kvällen av vår andra dag letade vi återigen upp en restaurang med hjälp av TripAdvisor, men en som låg väldigt nära vårt boende då vi var väldigt trötta. Vi hamnade på Le Vague Bleue, ett väldigt litet ställe med enbart fyra bord och en meny helt på franska som vi fick klura ut med hjälp av de andra middagsgästerna - det blev nämligen fullt väldigt snabbt. Först fick vi in ett litet fat med olika grönsaksröror och bröd, samt två små glas med smoothies. Till huvudrätt åt Valle gnocchi med olivsås, och jag fick marulk med potatis och sås. Vi var båda nöjda med maten, men noterade att räkorna som serverades en annan gäst såg väldigt goda ut...





Vår tredje dag spenderades vilsamt med läsning och promenader. På kvällen hade vi tänkt fira min födelsedag i förskott, och hade sett ut en restaurang som jag ville gå till: Les Alizes Mogador. Vi hade verkligen tur - när vi kom dit fanns det bara ett bord som inte var reserverat, som vi fick dela med ett par från Schweiz/Österrike. Här serverades trerättersmeny för 129 DIH där man fick välja mellan ett antal olika rätter där många var traditionellt marockanska - och många som vi ändå inte stött på någon annanstans. Till förrätt åt vi båda harira soppa (gott, men varmt). Till huvudrätt åt Valle vegetariska blandade rätter, och jag åt seffa - couscous och kycklign med kanel och florsocker. Gott och annorlunda, men lite väl sött för min smak och ganska mastigt. Till efterrätt åt Valle fruktsallad, och jag flan, något som liknade pannacotta och serverades med kaffesås (tror jag). Det var verkligen en spännande upplevelse och en perfekt middag, med mysig stämning, god mat, och väldigt trevlig kypare.


Och vad vi verkligen uppskattade med vår tur till Essaouira - vi hittade en liten butik med jättefina handmålade vaser - som vi inte sett någon annan stans! Två fina fick vi för 250 DIH. Så, sammanfattningsvis en väldigt trevlig vistelse med bra boende, en mysig liten kuststad för lugna dagar, och massvis med god mat och spännande restauranger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar